Lydisolation contra Lydabsorption

Jeg følger meget med i, hvad der rør’ sig på nettet inden for mit fagområde. Og desværre må jeg sige at ved siden af alt det gode, væsentlige og oplysende, der findes på nettet, så er der desværre også meget vrøvl!
 
Typisk skrevet i den bedste mening af folk, som simpelthen ikke ved nok om emnet!
 
Inden for mit felt er der specielt ét område, hvor der ofte sker en sammenblanding af begreberne, nemlig emnerne lydisolation og lydabsorption. Forståelsen af disse to begreber er helt afgørende for at udnytte fx den rådgivning, der ligge her på min hjemmeside.
 
Kort fortalt, så handler begrebet lydisolation om de tiltag og foranstaltninger, der bruges til at adskille støjende fra støjfølsomme aktiviteter. Hertil anvendes typisk tunge og tætte bygningskonstruktioner, fx flerlags gipsplader eller beton, der forhindrer lydenergien i at gå igennem konstruktionen og ud i omgivelserne.
 
Omvendt når vi taler om lydabsorption. Her drejer det sig om at absorbere eller opsuge den lydenergi, der er i rummet. Herved bliver oplevelsen af lydene mere (af)dæmpet eller ”tør”. Til dette anvendes typisk lette, porøse materialer som mineraluld (fx Ecophon eller Rockwool).
 
Begreberne må ikke sammenblandes. Det kan føre til problemer, hvis man forsøger at påvirke rummets egenskaber med de forkerte materialer, fx at dæmpe lyden fra et lokale til et andet med lydabsorberende materialer. Den slags misforståelser sker jævnligt.
 
Brugen af ordet dæmpe er i øvrigt ikke godt, det er et uklart og misforståeligt, og det bør undgås, når man taler om akustik.

Hvis du har spørgsmål til denne artikel eller behov for professionel sparring, er du velkommen til at kontakte mig.
Kontakt mig
Du er altid velkommen til at kontakte mig på telefon
+45 20 12 50 09, eller via formularen herunder.
Name:
*
Phone:
*
E-mail:
*
Beskriv opgaven:
 
Referencer
Artikler
Om Voetmann
Kontakt mig her
Voetmann Akustik
Forhåbningsholms Allé 2
1904 Frederiksberg C
Telefon: +45 20 12 50 09
E-mail: jvoetmann@mail.dk
CVR: 57064455
Voetmann Akustik | Forhåbningsholms Allé 2 | 1904 Frederiksberg C | Tlf.: +45 20 12 50 09